Nye krav til innholdet i arbeidsavtaler fra 1. juli 2024

Fra 1. juli 2024 utvides arbeidsmiljølovens krav til hvilken informasjon som må inntas i arbeidsavtaler. Fra samme dato trer det også i kraft mindre endringer i reglene om midlertidig ansettelse, deltidsansettelse og prøvetid.

Formålet med endringene er å sikre arbeidstakere tryggere og mer forutsigbare arbeidsforhold, samt å fremme målsettingen om hele og faste stillinger.

De nye kravene til innholdet i arbeidsavtaler

Endringene innebærer at arbeidsavtalen må inneholde flere opplysninger enn tidligere. Fra 1. juli 2024 må følgende opplysninger inntas i arbeidsavtalen:

• At arbeidstaker fritt kan bestemme arbeidssted dersom det ikke eksisterer noe fast arbeidsplass eller hovedarbeidsplass

• Eventuell rett til annet betalt fravær enn ferie

• Fremgangsmåte ved opphør av arbeidsforholdet

• Særskilt angivelse av de ulike elementene av lønn og eventuelle andre tillegg

• Opplysninger om at den daglige og ukentlige arbeidstiden vil variere eller at arbeidet skal utføres periodevis dersom dette er tilfellet, samt opplysninger som gir grunnlag for å beregne når arbeidet skal utføres

• Ordninger for vaktendringer og ordninger for arbeid utover avtalt arbeidstid, samt betaling for slikt arbeid

• Rett til kompetanseutvikling som arbeidsgiver eventuelt tilbyr

• Ytelser i regi av arbeidsgiver til sosial trygghet og navn på institusjoner som mottar innbetaling fra arbeidsgiver i den forbindelse

Dersom arbeidstaker leies ut fra bemanningsforetak, skal innleiers identitet fremgå av arbeidsavtalen. I tillegg innføres særskilte krav til innhold i arbeidsavtalen til arbeidstakere som sendes til utlandet.

Flere av punktene over kan oppfylles ved at det i arbeidsavtalen inntas en henvisning til lov, forskrift eller tariffavtale som regulerer forholdene.

Tidspunktet for når skriftlig arbeidsavtale må foreligge

Etter gjeldende regler skal det for arbeidsforhold med en samlet varighet på mer enn en måned, foreligge skriftlig arbeidsavtale snarest mulig, og senest en måned etter at arbeidsforholdet begynte. Fra 1. juli 2024 endres dette kravet til at skriftlig arbeidsavtale må foreligge snarest mulig, og senest innen syv dager etter at arbeidsforholdet begynte.

For arbeidsforhold med kortere varighet enn en måned, eller ved utleie av arbeidskraft, vil kravet fortsatt være at skriftlig arbeidsavtale skal inngås umiddelbart.

Endringer underveis i arbeidsforholdet

Gjeldende regler fastsetter at endringer i arbeidsforholdet skal inntas i arbeidsavtalen tidligst mulig, og senest en måned etter at endringen trådte i kraft. Fra 1. juli 2024 endres denne fristen til at endringer skal inntas tidligst mulig, og senest den dagen endringen trer i kraft.

Dette gjelder likevel ikke dersom endringene i arbeidsforholdet skyldes endringer i lover, forskrifter eller tariffavtaler.

Hva bør arbeidsgivere foreta seg?

For eksisterende arbeidsforhold plikter arbeidsgiver å supplere den skriftlige arbeidsavtalen i tråd med de nye kravene, dersom arbeidstaker ber om det. Arbeidsavtalen skal oppdateres tidligst mulig, og senest to måneder etter at henvendelsen fra arbeidstaker ble mottatt av arbeidsgiver.

Nye arbeidsavtaler som inngås bør være i tråd med de nye reglene som gjelder fra 1. juli 2024. Vi anbefaler derfor at alle arbeidsgivere så snart som mulig sørger for å oppdatere sine standardarbeidsavtaler i tråd med de nye kravene. Det kan også utformes en standard tilleggsavtale som kan benyttes for de arbeidstakerne som etter 1. juli 2024 ber om oppdatert arbeidsavtale.

Øvrige endringer

Ny presumpsjonsregel for fast ansettelse og stillingsomfang

Det innføres en ny presumpsjons- og bevisregel for fast ansettelse og stillingsomfang som har betydning for midlertidig ansettelser og deltidsansettelser.

Dersom det ikke er angitt i arbeidsavtalen at arbeidsforholdet er midlertidig, skal det legges til grunn at arbeidstaker er fast ansatt med mindre noe annet gjøres overveiende sannsynlig av arbeidsgiver. Tilsvarende innføres en regel som fastsetter at dersom arbeidsavtalen ikke opplyser om stillingens omfang, skal arbeidstakers påstand om stillingsomfang legges til grunn med mindre noe annet sannsynliggjøres av arbeidsgiver.

Disse regelendringene innebærer at det er viktig at ansettelsesform og stillingsomfang inntas i arbeidsavtalen.

Forespørsel om mer forutsigbare og trygge arbeidsvilkår

En ny bestemmelse i arbeidsmiljøloven § 14-8 a gir arbeidstaker som har vært deltidsansatt eller midlertidig ansatt i mer enn seks måneder, og som er ferdig med eventuell prøvetid, en rett til å be om en ansettelsesform med mer forutsigbare og trygge arbeidsvilkår. Arbeidsgiver plikter å gi arbeidstaker et skriftlig og begrunnet svar innen en måned etter at forespørselen fant sted.

Prøvetid

Etter gjeldende regler kan prøvetid avtales for en periode på inntil seks måneder. Lovendringen innebærer at prøvetiden ved midlertidig ansettelse ikke kan overstige halvparten av ansettelsesforholdets varighet. Det vil likevel være adgang til å forlenge prøvetiden i tråd med gjeldende regler dersom en midlertidig ansatt arbeidstaker har vært fraværende i prøvetiden og fraværet ikke er forårsaket av arbeidsgiver.

Videre blir det lovfestet i arbeidsmiljøloven at det ikke kan avtales ny prøvetid dersom arbeidstaker skal fortsette i samme stilling, eller i en stilling som i det vesentlige er likeartet stillingen arbeidstakeren har hatt i samme virksomhet. Ved fast ansettelse kan ny prøvetid likevel avtales dersom arbeidstakerens tidligere ansettelsestid og ny prøvetid samlet ikke overstiger seks måneder.

 

Ta kontakt med oss om dere har spørsmål til de nye endringene eller utforming av arbeidsavtaler!

 
Neste
Neste

Velkommen til frokostseminar 10. april